Centrul cultural catehetic

 

 

 


Icoana zilei

Legături

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preot Iconom Stavrofor Emil MAIER

Preoti slujitori la biserica ortodoxa romana Sfanta Ana din Tirgu-Mures

S-a născut la data de 01.08.1956 din părinţii Emil şi Safta în localitatea Ernea jud. Sibiu. A urmat şcoala primară între anii 1963-1967 în satul natal, iar gimnaziul între anii 1967-1971 în localitatea Dumbrăveni jud. Sibiu. Îşi continuă apoi studiile la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca până în anul 1976. Îndeplineşte în continuare Serviciul Militar redus (1976-1977) în oraşul Bistrita. Continuă apoi studiile urmând cursurile Institutului Teologic Universitar Sibiu susţinând în iunie 1981 teza de licenţă cu titul “Problema calendarului”, la catedra de Drept Bisericesc, sub îndrumarea profesorului Ioan Floca. A urmat de asemenea cursurile de grad: de definitivat (1985) şi de promovare (1987), la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu.

Se căsătoreşte în august 1981 cu Emilia Homan, de profesie economist. Au împreună doi copii: Cătălin Ionel născut în 1982 şi Alexandru Emilian născut în 1988.

Este hirotonit diacon şi apoi preot în 4, respectiv 11 martie 1982, pe seama Bisericii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din parohia Corunca cu filiile Roteni şi Văleni, protopopiatul Mures, o parohie misionară ce număra câteva zeci de credincioşi ortodocşi. A desfăşurat aici o activitate misionară şi administrativă susţinută cu rezultate exceptionale. A întocmit în timpul păstoririi acestei parohii şi o monografie a acesteia.

În 1989, în urma unui concurs a fost promovat ca paroh la Parohia Ortodoxă VI Tg. Mures, parohie nou înfiinţată, slujind la Catedrala “Bunavestire”. A organizat din punct de vedere administrativ parohia. A dotat parohia cu cărţi de cult, veşminte, obiecte bisericeşti necesare desfaşurării activităţii pastorale, desfăşurând aici o activitate pastoral-misionară bogată, mai ales după decembrie 1989 când misiunea preotului capătă noi dimensiuni şi solicitări.

Între anii 1993-1995 a pregătit catedrala pentru pictură in tehnica "fresco"(decapat şi retencuit cca.3000mp, executat deviz, procurat var şi câlţi necesare executării lucrării). În1994 este hirotesit iconom.

În 1995 incepe demersurile pentru construirea unei biserici în mijlocul parohiei. În 25 martie 1995 ÎPS Andrei Andreicuţ sfinţeşte piatra de temelie a unei noi biserici cu hramul "Sf. Ana" şi "Înălţarea Sfintei Cruci". În 1996 încep lucrările de constructie a locaşului de inchinaciune fiind finalizate în 1998. Biserica se dotează cu strictul necesar şi este sfinţită de ÎPS Andre duminică, 12 septembrie 1999. Cu acest prilej preotul Emil Maier este hirotesit iconom stavrofor iar un număr de 70 de credincioşi primesc gramate episcopale pentru contribuţii deosebite la ridicarea bisericii. Între 2001 - 2002 s-a edificat casa parohială in curtea bisericii. Între 2004 - 2008 s-a pictat biserica în tehnica '' Fresco''.

 În anul 2008 se încheie lucrările de pictură şi aceasta este binecuvântată de ÎPS Andrei în data de 19.10.2008. Preotul Emil Maier primeşte distincţia '' Crucea patriarhală '' pentru bogata şi rodnica activitate administrativă şi misionară.

 

Preot drd. Cătălin MAIER

Născut în localitatea Cluj Napoca, în anul 1982, din părinţii preotul Emil şi Emilia Maier. A absolvit în anul 2001 Colegiul Naţional "Al. Papiu Ilarian" din Tg. Mureş. În acelaşi an este admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, secţia teologie pastorală. În anul 2005 finalizează cursurile facultăţii susţinând, la Catedra de teologie morală şi spiritualitate, teza de licenţă cu tema “Suferinţa şi demnitatea omului”, sub îndrumarea ÎPS Dr. Andrei Andreicuţ. În acelaşi an este admis, în urma examenului de admitere, la cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi bălgrădene, cursuri pe care le finalizează în anul 2008 cu lucrarea de disertaţie intitulată “Problematica eclesiologică în cadrul relaţiilor Bisericilor Ortodoxe cu Consiliul Mondial al Bisericilor. Evoluţii recente. '' lucrare prezentată la catedra de teologie dogmatică sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. George Remete. În anul universitar 2006 - 2007 beneficiază de o bursă de studiu fiind admis la cursurile de masterat organizate de Institutul Ecumenic din Bosséy şi Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii din Geneva (Elveţia), cursuri finalizate în octombrie 2007 prin susţinerea lucrării de disertaţie intitulată “Ecclesiological concerns of the Orthodox Churches as reflected in the work of the Special Commission on Orthodox participation in the World Council of Churches” la catedra de Teologie ecumenică, sub îndrumarea profesorilor Dagmar Heller şi Shafique Keshavjee.

În anul 2008 este admis la cursurile de doctorat ale Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babes Bolyai Cluj Napoca, avându-l ca îndrumător pe Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean. Începând din anul 2006 este angajat ca şi correspondent al postului de radio Reîntregirea al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. În anul 2008, în luna august de sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul, este hirotonit diacon, iar în 19 octombrie este hirotonit preot misionar la Parohia Sfanta Ana de către ÎPS Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei. În data de 24 septembrie 2009, ÎPS Andrei i-a conferit distincţia de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu.

Vizita la Centrul pentru persoane varstnice

Copiii din corul Sf. Ana al parohiei noastre au facut o vizita batraneilor de la Centrul pentru...

Corul de copii Sf. Ana la Radio

Vineri, 12 martie 2013, copilasii din corul Bisericii Sf. Ana au participat la inregistrarea unei...

Pelerinaj la Manastirea Barsana

Parohia Sf. Ana organizeaza, in data de 13 aprilie, un pelerinaj la Manastirea Soborul Sf. 12...


 

Noutati Editoriale


Să reascultăm...
construimcatedrala.ro