Centrul cultural catehetic

 


 


 


  

Icoana zilei

Legături


 


 


 


 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

Preot Iconom Stavrofor Emil MAIER

S-a născut la data de 01.08.1956 din părinții Emil și Safta în localitatea Ernea jud. Sibiu. A urmat școala primară între anii 1963-1967 în satul natal, iar gimnaziul între anii 1967-1971 în localitatea Dumbrăveni jud. Sibiu. Își continuă apoi studiile la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca până în anul 1976. Îndeplinește în continuare Serviciul Militar redus (1976-1977) în orașul Bistrita. Continuă apoi studiile urmând cursurile Institutului Teologic Universitar Sibiu susținând în iunie 1981 teza de licență cu titul “Problema calendarului”, la catedra de Drept Bisericesc, sub îndrumarea profesorului Ioan Floca. A urmat de asemenea cursurile de grad: de definitivat (1985) și de promovare (1987), la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu.

Se căsătorește în august 1981 cu Emilia Homan, de profesie economist. Au împreună doi copii: Cătălin Ionel născut în 1982 și Alexandru Emilian născut în 1988.

Este hirotonit diacon și apoi preot în 4, respectiv 11 martie 1982, pe seama Bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din parohia Corunca cu filiile Roteni și Văleni, protopopiatul Mures, o parohie misionară ce număra câteva zeci de credincioși ortodocși. A desfășurat aici o activitate misionară și administrativă susținută cu rezultate exceptionale. A întocmit în timpul păstoririi acestei parohii și o monografie a acesteia.

În 1989, în urma unui concurs a fost promovat ca paroh la Parohia Ortodoxă VI Tg. Mures, parohie nou înființată, slujind la Catedrala “Bunavestire”. A organizat din punct de vedere administrativ parohia. A dotat parohia cu cărți de cult, veșminte, obiecte bisericești necesare desfașurării activității pastorale, desfășurând aici o activitate pastoral-misionară bogată, mai ales după decembrie 1989 când misiunea preotului capătă noi dimensiuni și solicitări.

Între anii 1993-1995 a pregătit catedrala pentru pictură in tehnica "fresco"(decapat și retencuit cca.3000mp, executat deviz, procurat var și câlți necesare executării lucrării). În1994 este hirotesit iconom.

În 1995 incepe demersurile pentru construirea unei biserici în mijlocul parohiei. În 25 martie 1995 ÎPS Andrei Andreicuț sfințește piatra de temelie a unei noi biserici cu hramul "Sf. Ana" și "Înălțarea Sfintei Cruci". În 1996 încep lucrările de constructie a locașului de inchinaciune fiind finalizate în 1998. Biserica se dotează cu strictul necesar și este sfințită de ÎPS Andre duminică, 12 septembrie 1999. Cu acest prilej preotul Emil Maier este hirotesit iconom stavrofor iar un număr de 70 de credincioși primesc gramate episcopale pentru contribuții deosebite la ridicarea bisericii. Între 2001 - 2002 s-a edificat casa parohială in curtea bisericii. Între 2004 - 2008 s-a pictat biserica în tehnica '' Fresco''.

 În anul 2008 se încheie lucrările de pictură și aceasta este binecuvântată de ÎPS Andrei în data de 19.10.2008. Preotul Emil Maier primește distincția '' Crucea patriarhală '' pentru bogata și rodnica activitate administrativă și misionară.

 

Preot drd. Cătălin MAIER

Născut în localitatea Cluj Napoca, în anul 1982, din părinții preotul Emil și Emilia Maier. A absolvit în anul 2001 Colegiul Național "Al. Papiu Ilarian" din Tg. Mureș. În același an este admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, secția teologie pastorală. În anul 2005 finalizează cursurile facultății susținând, la Catedra de teologie morală și spiritualitate, teza de licență cu tema “Suferința și demnitatea omului”, sub îndrumarea ÎPS Dr. Andrei Andreicuț. În același an este admis, în urma examenului de admitere, la cursurile de masterat ale aceleiași facultăți bălgrădene, cursuri pe care le finalizează în anul 2008 cu lucrarea de disertație intitulată “Problematica eclesiologică în cadrul relațiilor Bisericilor Ortodoxe cu Consiliul Mondial al Bisericilor. Evoluții recente. '' lucrare prezentată la catedra de teologie dogmatică sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. George Remete. În anul universitar 2006 - 2007 beneficiază de o bursă de studiu fiind admis la cursurile de masterat organizate de Institutul Ecumenic din Bosséy și Facultatea de Teologie Protestantă a Universității din Geneva (Elveția), cursuri finalizate în octombrie 2007 prin susținerea lucrării de disertație intitulată “Ecclesiological concerns of the Orthodox Churches as reflected in the work of the Special Commission on Orthodox participation in the World Council of Churches” la catedra de Teologie ecumenică, sub îndrumarea profesorilor Dagmar Heller și Shafique Keshavjee.

În anul 2008 este admis la cursurile de doctorat ale Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babes Bolyai Cluj Napoca, avându-l ca îndrumător pe Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean. Începând din anul 2006 este angajat ca și correspondent al postului de radio Reîntregirea al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. În anul 2008, în luna august de sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul, este hirotonit diacon, iar în 19 octombrie este hirotonit preot misionar la Parohia Sfanta Ana de către ÎPS Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei. În data de 24 septembrie 2009, ÎPS Andrei i-a conferit distincția de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.

Actualități și Evenimente

Vizita la Centrul pentru persoane varstnice

Copiii din corul Sf. Ana al parohiei noastre au facut o vizita batraneilor de la Centrul pentru...

Corul de copii Sf. Ana la Radio

Vineri, 12 martie 2013, copilasii din corul Bisericii Sf. Ana au participat la inregistrarea unei...

Pelerinaj la Manastirea Barsana

Parohia Sf. Ana organizeaza, in data de 13 aprilie, un pelerinaj la Manastirea Soborul Sf. 12...


Noutăți Editoriale

Să reascultăm...

construimcatedrala.ro