Centrul cultural catehetic

 


 


 


  

Icoana zilei

Legături


 


 


 


 

 

 


 


 


 


 

 

 

 

 

Activități organizate în cadrul Centrului cultural-catehetic Sf. Chiril al Ierusalimului


În cadrul Centrului cultural-catehetic Sf. Chiril al Ierusalimului, care funcționează pe lângă Parohia Ortodoxă Sf. Ana din Tîrgu Mureș, am desfășurat în cursul anului 2010 o serie de activități culturale și duhovnicești. Obiectivul principal pe care l-am urmărit a fost acela de a oferi tinerilor posibilitatea de a se întâlni, de a se manifesta în felul lor, specific vârstei, în arealul oferit de biserica parohială, conștienți că doar astfel se poate stabili o legătură bazată pe încredere reciprocă.
Întîlnirile periodice pe care le-am avut au avut tematici stabilite de comun acord cu tinerii. Am organizat întâlniri cu scop catehetic în cadrul cărora am căutat să lămuresc anumite noțiuni neclare pentru tineri, așa cum au reieșit din discuțiile purtate. Iată câteva exemple:
•     Religie și confesiune
•     Sfintele Taine
•     Creștinul în lume
•     Sfințenia vieții
•     Simbolul de credință
•     Biserica – spațiu de rugăciune; obiectele liturgice
•     Biserica – instituție; structuri organizatorice și administrative
Alte întâlniri au constat apoi în vizionări de filme artistice pe baza cărora am făcut apoi diferite analize. Câteva din filmele vizionate au fost:
•     Chudo (Minunea)
•     Å¢arul
•     Emperor’s club
O altă activitate a Centrului nostru cultural catehetic a fost aceea a organizării Serilor duhovnicești, aceste seri având o adresabilitate mai largă, ele fiind organizate pentru credincioșii de toate vârstele, atât din parohia Sf. Ana cât și pentru ceilalți credincioși ai urbei. Fiecare din Serile duhovnicești au avut alt invitat. Iată temele și invitații acestor Seri duhovnicești organizate în anul 2010:
•     Danion Vasile – Sfinții vremurilor din urmă
•     Pr. Sabin Vodă – Arhimandritul Teofil Părăian-Părintele bucuriei
•     Klaus Kenneth – Două milioane de kilometri în căutarea adevărului
•     Pr. Constantin Necula – Postul Crăciunului-Postul bucuriei
•     Pr. Arhim. Teofil Tia – Simțirea lui Dumnezeu în Ortodoxie
Am început de asemenea o serie de întâlniri cu conținut cultural care, spre bucuria noastră, s-au bucurat de o prezență numeroasă. În cadrul acestor întâlniri i-am avut invitați pe doamna profesoară Zenovia Rusu, profesor de vioară la Liceul de Arte din Tîrgu Mureș, care a interpretat fragmente din lucrările unor mari compozitori de muzică simfonică, respectiv din lucrările lui W. A. Mozart (în cadrul unei seri dedicate exclusiv compozitorului); de asemenea l-am avut invitat pe domnul Viorel Meraru, regizor și profesor la Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș, care a readus în atenția celor prezenți genul literar al fabulei, interpretând câteva pagini celebre ale fabulei românești, gen prea puțin revizitat în timpurile noastre, cu o puternică tentă moralizatoare.
Împreună cu o parte din tinerii parohiei noastre dar și cu alți credincioși ai parohiei am fost în două pelerinaje în acest an. Unul dintre ele la Măn. Rîmeți, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, iar cel de al doilea la Blaj, cu ocazia sfințirii Bisericii Sf. Maria, slujbă la care a participat PF Părinte Daniel, cu un popas la teiul lui Eminescu din dealul Blajului.
Nu în ultimul rând, am încercat să venim în întâmpinarea tinerilor și printr-o timidă, deocamdată, prezență în mediul virtual în secțiunea din siteul Parohiei Sf. Ana (www.parohiasfana.ro) dedicată tinerilor, care se intitulează Hristos și prietenii săi tinerii. 

Actualități și Evenimente

Vizita la Centrul pentru persoane varstnice

Copiii din corul Sf. Ana al parohiei noastre au facut o vizita batraneilor de la Centrul pentru...

Corul de copii Sf. Ana la Radio

Vineri, 12 martie 2013, copilasii din corul Bisericii Sf. Ana au participat la inregistrarea unei...

Pelerinaj la Manastirea Barsana

Parohia Sf. Ana organizeaza, in data de 13 aprilie, un pelerinaj la Manastirea Soborul Sf. 12...


Noutăți Editoriale

Să reascultăm...

construimcatedrala.ro