Centrul cultural catehetic

 

 

 


Icoana zilei

Legături

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajunul Botezului Domnului

 

Astăzi, 5 ianuarie, este ziua de Ajun a Praznicului Botezului Domnului nostru Iisus Hristos. În această zi se ajunează până spre seară şi se mănâncă de post, iar Biserica a rânduit slujbe speciale.
Ajunul Bobotezei, cu încărcătura sa duhovnicească, ne introduce în sfera marilor praznice, marilor sărbători, care înseamnă multă bucurie, o trăire intensă, o emoţie şi o pregătire adecvată şi din punct de vedere duhovnicesc.

Pentru a fi întâmpinat aşa cum se cuvinte praznicul Botezului Domnului, ziua de 5 ianuarie, cunoscută şi ca Ajunul Bobotezei, este rânduită ca zi de post aspru sau chiar post negru pentru cei care doresc şi nu au slăbiciuni trupeşti.
Această tradiţie este păstrată din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul în seara acestei zile. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească. Postul, şi mai cu seamă ajunul, abţinerea nu doar de la bucate, ci şi de la anumite fapte, de la anumite gânduri, trăiri, creează un cadru şi o stare duhovnicească potrivită pentru a ne umple, după aceea, de explozia de bucurie, de bogăţie, de lumină, de har, de sfinţenie, care vine prin pogorârea Duhului Sfânt, din arătarea, teofania Sfintei Treimi.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită la 29 august şi de Înălţarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie.

La Biserica Sfanta Ana, de la ora 16.00, se va oficia Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această slujbă are ca specific citirea a 13 paremii, texte din Vechiul Testament care au fost descoperite de Dumnezeu proorocilor cu referire la Botezul Domnului şi misiunea mântuitoare pentru întreaga creaţie.
      
Sursa: Radio Reîntregirea

Vizita la Centrul pentru persoane varstnice

Copiii din corul Sf. Ana al parohiei noastre au facut o vizita batraneilor de la Centrul pentru...

Corul de copii Sf. Ana la Radio

Vineri, 12 martie 2013, copilasii din corul Bisericii Sf. Ana au participat la inregistrarea unei...

Pelerinaj la Manastirea Barsana

Parohia Sf. Ana organizeaza, in data de 13 aprilie, un pelerinaj la Manastirea Soborul Sf. 12...


 

Noutati Editoriale


Să reascultăm...
construimcatedrala.ro